Monday, June 4, 2012

Norges stoerste krabbe ?

Jeg fikk meg noen krabbekvelder naar jeg var hjemme og vi hadde et par bra store i de som vi fikk, men i naerheten av denne var ingen av dem!

Jeg tror jaggu ikke at jeg hadde hatt stor nok kjele til denne en gang Surprised

Norgeskrabbe Norgeskrabbe2

Den maalte 27.5cm over skallet, den stoerste som er registrert i Norge har vaert paa 26cm……

De kan lese mer i artikkelen i Bergens Arbeiderblad

http://www.ba.no/nyheter/dyr/article4414708.ece

Dette er noen aar tilbake, saa har du kjennskap til stoerre, er det bare aa kommentere innlegget :-)

fra fiskeslag.com sakser vi litt mer:

Taskekrabbe (Cancer pagurus)

november 18, 2010

By Fiskeslag

Taskekrabben er en vanlig art langs det meste av norskekysten, og den er utbredt helt nord til Finnmark. For mange er taskekrabbe synonymt med krabbe, og like mange mener at arten representerer det ypperste av skalldyr og sjømat generelt.

Taskekrabben er utstyrt med fire føtter på hver side av kroppen, og to kraftige klør som fungerer som våpen, forsvar og redskap. Selv om den ikke er rask, kan den bevege seg i alle retninger uten å måtte snu på kroppen. Den trives godt i kupert topografi der tare, steiner og sprekker i fjellet danner naturlige skjulesteder. Det meste av dagen holder taskekrabben seg skjult, men om kvelden begynner jakten på mat i sitt nærområde. Byttedyr som måtte være beskyttet av skall og skjell, har grunn til å frykte de kraftige klørne til taskekrabben. Krabben tar også ådsler. Den spiser ved å bruke klørne til å føre maten til munnen som sitter under de små øynene fremst på skallet.

Taskekrabben fanges helst i teiner, men man kan også få dem i ruser og garn. På stille dager på sensommeren og tidlig høst kan man også fange dem med hendene mens de beiter på rur helt opp i vannkanten. Det må heller ikke være mørkt for å «lyse etter krabbe» på kveldstid. Tradisjonelt foregår denne type fiske helst med sterk lommelykt og ei rake til å «rake opp» krabben med.

Høsten er en fin tid å fiske krabbe. Den har da beitet hele sommeren, og det er stor sjanse for å finne krabber med mye mat i. Hunnkrabbene har også velsmakende rogn på innsiden av skallet. Dette gjør at mange velger ut hunnkrabber når krabbefesten står for døren, selv om hunnkrabbene har litt mindre klør. «Vasskrabbe» er et begrep man bruker når man får krabbe uten mat i skallet og ellers lite kjøtt i klørne. Det er ingen automatikk i at store krabber har mer innmat enn små. Nedenfor ser vi bilde av kokt krabbe.

Når man renser krabben, brekker man opp skallet fra undersiden ved å presse opp den delen av underkroppen som er helt bakerst. Når «lokket» er åpnet, fjerner man lusene (noen brune, myke og børstelignende organer som ligger nesten i en ring mellom topplokket og støet. Man tar også ut «paven» ved å trykke ned munnpartiet (mellom – og på undersiden av – øynene) og dra ut det som da følger med.

Vi blogges

1 comment:

  1. Real brande det der ja! Har selv fått noen skikkelige sværinger oppover åra, men har dessverre aldir målt de. Får huske på målet nå da! ~Hoss :-)!

    ReplyDelete

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like