Det ble noen travle uker. Forrige uke var det planlagt både styremøte og medlemsmøte i den lokale båtforeningen der jeg er sekretær. Og Fredagen var det gratis ølsmaking i Båthuset, men alt gikk i vasken.
Vi var på kontroll i Haugesund på Onsdagen og fikk beskjed om at alt så fint ut, trenger ikke å komme tilbake på minst et halvår. Rett over lunsj på Torsdagen fikk jeg beskjed om å få konemoren bort tilvårt lokale sykehus snarest. Akutt Nyresvikt, og der har hun lagt til i dag.
Vetlejenta har campert hos gode venner mesteparten av tida, og jeg har jo måtte ta fri siden jeg har reist over og besøkt henne nesten hver dag.
Men det har jo gitt tid til litt andre ting da, Søndagen ble årets juleøl satt. Og i dag er det tid for humling. Det vil si tilsette humle for smak. Hva er humle sier du ?
Humle - til ølbrygging i 1000 år
Humle er dyrket og brukt til ølbrygging i mer enn 1000 år. Foto: Ane S. Guldahl
Humle er en av de første plantene som er omtalt i skriftlige kilder i Norge. Frostatingsloven fastsatte høye bøter for den som stjal humle.
Humle Humulus lupulus er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Norge siden vikingtiden. Den er blant de første plantene som omtales skriftlig i Norge; Frostatingsloven fra 940 fastsatte bøter for dem som stjal epler og humle fra annen manns eiendom. De fleste vil forbinde humle med øl og ølbrygging. Av samme grunn var planten tidligere en viktig vekst i norsk landbruk. Husbrygging av øl var alminnelig, og humle trengtes derfor i alle bygder. Slik fikk planten stor utbredelse i Norge.
Ti humleplanter hver
På 1400-tallet var humledyrking pålagt. Hver leilending under erkebiskopen var pliktig å rydde jord og hvert år plante ti humleplanter. Humledyrking og hjemmebrygging av øl avtok først på 1800-tallet, i takt med etableringen av bryggerier. Selv om humle ikke lenger dyrkes for brygging i Norge, kan man fortsatt se humle brukt som prydplante i gårdsanlegg og hage
Hele artikkelen finner du her http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/humle/default_view
Vi blogges
No comments:
Post a Comment