Friday, September 29, 2017

Hvorfor er Norge så dyrt ?

Jeg nevnte vel i går at ølsmakinga i regi av Båtlaget i forrige uke gikk i vasken. Synd var jo det da.  Men jeg hadde min egen private lille ølsmaking Lørdagskveld etter at jeg kom hjem fra besøk hos konemor.

Da jeg kjørte fra Stord måtte jeg innom Joker på Eidsvik og jeg kjøpte da med meg 2 Kjøpmannspils til den nette pris av kr 31.70 pr 0.35 liter flaske.  Dette er kjedens eget øl og prisene i Norge kan jo skremme fanden på flatmark.

Så da testet jeg følgende

Som sagt Kjøpmannspils koster kr 31,70  Leo koster kr 10,70 kjøpt i Sverige, og Simply Lager koster ca 2,70 og er egen produsert.

Broderen og jeg har vel satt borti 40 brygg hver nå og nesten alle har blitt meget gode.  Vi foretrekker settene fra Cooper, Mangrove Jack’s, Youngs og Finlandia.  De dårligste er faktisk settene fra Europris, spesielt de fra Geordie’s.  Men til og med de er godt drikkende og bedre enn flere spesial øl fra butikkene.

Best – Heimeprodusert Lager fra Simply, nummer 2 ble Leo og dårligst ble Kjøpmannspilsen.. Alle 3 er fra samme klasse, Lger/Pils rundt 4.7 prosent.

Men det er jo mer detaljert når det er skikkelig ølsmaking, da får man historien bak hvert enkelt brygg, hva slags mat brygget passer til og så videre.  Det fikk jo ikke jeg med min private lille smakstest.

Men, hvordan i all verdens navn og rike kan en flaske importert øl fra Thailand til Sverige koste en tredjedel av butikk kjedens egenproduserte øl.  Er jo galskap spør du meg.  Og det er vel en tendens med alt i Norge.  Oljelønningene dro lønningene på land oppover, og prisnivået  fulgte etter.  Alkohol spesielt er jo godt hjulpet av et spesielt parti som ikke vil se dette solgt i det hele tatt.

Nå er vi kommet til et nivå der vi har priset oss ut av all industri, olja vi har igjen blir nesten for dyr å produsere etter dagens priser.  Sparer jo snart inn utenlandsferien med en kveld eller 2 på byen. LOL

Nok kverulering for i dag

Vi brygges, eller blogges var det vel

Thursday, September 28, 2017

I dag skal det humles

Det ble noen travle uker.  Forrige uke var det planlagt både styremøte og medlemsmøte i den lokale båtforeningen der jeg er sekretær.  Og Fredagen var det gratis ølsmaking i Båthuset, men alt gikk i vasken.

Vi var på kontroll i Haugesund på Onsdagen og fikk beskjed om at alt så fint ut, trenger ikke å komme tilbake på minst et halvår.  Rett over lunsj på Torsdagen fikk jeg beskjed om å få konemoren bort tilvårt lokale sykehus snarest.  Akutt Nyresvikt, og der har hun lagt til i dag.

Vetlejenta har campert hos gode venner mesteparten av tida, og jeg har jo måtte ta fri siden jeg har reist over og besøkt henne nesten hver dag.

Men det har jo gitt tid til litt andre ting da, Søndagen ble årets juleøl satt.  Og i dag er det tid for humling. Det vil si tilsette humle for smak.  Hva er humle sier du ?

Humle - til ølbrygging i 1000 år

main description imageKlonarkiv humle

Humle er dyrket og brukt til ølbrygging i mer enn 1000 år. Foto: Ane S. Guldahl

Humle er en av de første plantene som er omtalt i skriftlige kilder i Norge. Frostatingsloven fastsatte høye bøter for den som stjal humle.

Humle Humulus lupulus er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Norge siden vikingtiden. Den er blant de første plantene som omtales skriftlig i Norge; Frostatingsloven fra 940 fastsatte bøter for dem som stjal epler og humle fra annen manns eiendom. De fleste vil forbinde humle med øl og ølbrygging. Av samme grunn var planten tidligere en viktig vekst i norsk landbruk. Husbrygging av øl var alminnelig, og humle trengtes derfor i alle bygder. Slik fikk planten stor utbredelse i Norge.

Ti humleplanter hver
På 1400-tallet var humledyrking pålagt. Hver leilending under erkebiskopen var pliktig å rydde jord og hvert år plante ti humleplanter. Humledyrking og hjemmebrygging av øl avtok først på 1800-tallet, i takt med etableringen av bryggerier. Selv om humle ikke lenger dyrkes for brygging i Norge, kan man fortsatt se humle brukt som prydplante i gårdsanlegg og hage

Hele artikkelen finner du her http://www.skogoglandskap.no/Artsbeskrivelser/humle/default_view

Vi blogges

Monday, September 18, 2017

Nye regler for hummerfiske

Bilderesultat for nye regler for hummerfiske

Fra fiskeridirektoratet sine sider sakser jeg følgende

Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler for hummerfiske. Dette innebærer blant annet at absolutt alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder altså både fritidsfiskere og fiskere som er registrerte i Fiskermanntallet.

Fiskeridirektoratet vil i løpet av uke 38 gjøre klart for registrering, som skal gjøres via et elektronisk skjema på Fiskeridirektoratets nettsider.

Den som registrerer seg for fiske vil bli tildelt et unikt deltakernummer.

Alle hummerteiner skal ha minst ett vak som er tydelig merket med deltakernummeret. Teinene kan fortsatt settes flere i lenke.

Påmeldingen gjelder kun for inneværende år, men det vil bli lagt opp til gjenbruk av deltakernummeret for de som også melder seg på fisket neste år.

Endringene er som følger:

  • Obligatorisk påmeldingsordning.
  • På Skagerrakkysten (avgrenset mot vest av en rett linje gjennom Lindesnes fyr og Hanstholm fyr og mot sør av en rett linje gjennom Skagen fyr og Tistlarna fyr) innføres det et maksimalmål for hummer på 32 cm (totallengde). 
  • Minstemål for hummer skal være basert på (kun) totallengde. (Minstemålet for hummer er i hele landet 25 cm)
  • Hummerteiner skal fra og med årets sesong røktes minst en gang per uke.
  • Rapporteringsplikt for hummer som oppbevares i sjøen i desember. 
  • Det er ikke lenger forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunnere vann en 25 meter.
  • Det er nå lov å sette/trekke teiner på søndager, også på kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Vest-Agder. (Det er fortsatt forbudt å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på kyststrekningen Vest-Agder til grensen mot Sverige fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.)

Reguleringer for 2018:

  • Påbud om bruk av (nedbrytbar) bomullstråd i hummerteiner.
  • Forbud mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august.

Vi blogges

Monday, September 11, 2017

Vrakpant på båt


BÅTVRAK: Disse båtene hadde havnet i Leangbukta i fjor. Nå innføres endelig en panteordning for båtvrak, slik at slike syn kan bli sjeldnere.


1. oktober innfører regjeringen vrakpant på fritidsbåter. Leverer du inn en gammel båt, får du en tusenlapp tilbake, går det frem av en pressemelding.

Ordningen gjelder for alle som leverer inn en fritidsbåt under 15 meter. Du får panten etter at du har sendt dokumentasjon til Miljødirektoratet på at du har levert inn den gamle båten til et godkjent avfallsanlegg.

- Gamle fritidsbåter som blir etterlatt i naturen eller senkes ulovlig bidrar til forsøpling og lokal forurensning. Over tid blir plast brutt ned til mikroplast i havet. Derfor innfører vi nå denne ordningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i meldingen.

Kommunene vil få plikt til å sørge for at fritidsbåter opp til 15 fot (uten innenbordsmotor) skal kunne leveres inn gratis til et mottak i kommunen eller i nærheten av kommunen.

Anlegg som får tilskudd for behandling av større fritidsbåter, skal ta imot båter opp til 1,1 tonn gratis.


Vi blogges

Tuesday, September 5, 2017

Lorta Lars

Vetlo ble veldig fascinert av Lorta Lars i Kongeparken.  Lorta-Lars er en evig ungkar fra Jæren. Han snakker jærdialekt slik den ble snakket tidlig i forrige århundre. Temaet han er opptatt av er mer tidløst.

Vi blogges

Monday, September 4, 2017

Flott helgatur til Rogaland

Vi kjørte med 3 ferjo fra Skånevik og var nede på Kongeparken Camping ca 1930 om kvelden.  Vi var godt segen, så det ble bare en pils i vogna før vi krabba til køys i 10 tiden om kvelden.  Skulle jo tidlig opp for å komme oss i Kongeparken.

imageimage

Lørdagen var det opp i 8 tida, parken åpna jo kl 10.00,  og etter en kjapp frokost kjørte vi bort, var bare en kilometer eller så bort.  Og deretter koste vi oss nesten hele dagen, med berg og dalbaner, tømmer renner, karuseller og lignende, og i tillegg fikk vi oss et bra måltid mat med grillbuffet i parken.

imageImage may contain: sky, outdoor and water

Deretter fikk vi oss en snartur nedom Egersund, der konemoren skulle møte noen FB bekjente.  Tilbake på campingplassen i 8 tida. 

Søndagen var det pakking, en liten tur innom broder Geir og dama i Sandnes før kursen ble satt hjemover. en flott helg i flott vær ble det.

Vi blogges,

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like