Saa kommer jeg til denne, jeg maa innroemme at jeg ikke hadde saa store forventninger, Guillou er bra paa sitt beste, men blir ofte for farget av sin politiske overbevisning, men – dette var bra, det gaar nok inn som hans store mesterverk….
Da havet tok både faren og onkelen deres, måtte de tre guttene i det lille fiskeværet på Vestlandet reise inn til Bergen for å prøve å forsørge familien. De tre små repslagerlærlingene viser seg å være uvanlig teknisk begavet og ved hjelp av bergenske velgjørere blir brødrene utdannet jernbane- og brobyggere ved universitetet i Dresden. Planen er at de skal tilbake til Norge for å bidra til det mest storartede norske ingeniørprosjektet noensinne - byggingen av jernbane mellom Oslo og Bergen. Men kjærligheten vender om på alt. Den ene broren flykter, bedratt og skamfull, til tysk Øst-Afrika. Den andre broren flykter også på grunn av kjærligheten, han ender i London. Bare Lauritz, den eldste, vender tilbake til Norge. Som takk for utdanningen slutter han seg til jernbanebyggingen på Hardangervidda. I det nye århundret var fremtidsoptimismen stor. Med teknikkens gjennombrudd skulle alle kriger være utryddet. Lite ante man om at verden sto overfor det blodigste og mest dramatiske århundret noensinne.
Min mening: Som jeg sa, et mesterverk. Som guttunge vokste jeg selv opp paa Hjelmaas i Osterfjorden, og kjenner meg igjen i mye av det han skriver om. Men serien blir bare bedre, og jeg venter i spenning paa hver eneste bok. Endelig en serie med norske hovedpersoner som du ikke kan legge fra deg. Deler av boken minner faktisk om Wilbur Smith i Afrika. Maa leses.
Terningkast":
Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou (født 17. januar 1944 i Södertälje i Stockholms län) er en svensk journalist og forfatter med fransk far (Charles Guillou) og norsk mor (Marianne, født Botolfsen). På grunn av farens franske opphav fikk Jan Guillou fransk statsborgerskap ved fødselen. Siden 1975 har han imidlertid vært svensk statsborger.
Utenfor hjemlandet er Guillou mest kjent for bokserien om den svenske agenten Carl Hamilton, som er filmatisert og vist blant annet på norsk TV. I tillegg til den har den historiske romanserien om korsfararen Arn Magnusson og hans innvirkning på historien til det svenske kongeriket vært på bestselgerlistene i flere land.
Guillou kom først i søkelyset som journalist i 1973, da han – sammen med kollegaen Peter Bratt i tidsskriftetFolket i Bild/Kulturfront – avslørte eksistensen av det Svenske Informationsbyrån (IB), IBs agent Gunnar Ekberg, og deres omfattende overvåking av venstreradikale svensker gjennom etterkrigstiden, kjent som IB-affären. For sin rolle i avsløringen ble Guillou dømt til fengsel for spionasje.
Guillou har også vært programleder for Magazinet på Sveriges Television 1981–1984 samt Rekordmagazinet.
På slutten av 1990-tallet stiftet Guillou det frittstående bokforlaget Piratförlaget sammen med Sigge Sigfridsson,Liza Marklund og kona Ann-Marie Skarp. Forlaget har nå også fått et norsk søsterforlag, som Guillou publiserer bøkene sine på; Piratforlaget.
Guillou skriver regelmessig for det svenske Aftonbladet, og er en anerkjent deltaker i samfunnsdebatten. Han har opp gjennom årene stått fram med mye krass kritikk av samfunns- og medieutviklingen i Sverige, og på den måten, hele Vesten.
Avisen Expressen slo i 2009 stort opp at Guillou på slutten av 1960-tallet hadde vært betalt agent hos KGB: «När Expressen i går visade Jan Guillou dokumenten valde han att för första gången bekräfta att han verkligen utfört uppdrag åt KGB: - Jag fick också betalt och fick skriva på kvitton, säger Jan Guillou till Expressens Micke Ölander».[1] Guillou har imøtegått Expressens framstilling, og forklart at KGB-kontakten var et journalistisk arbeid, et mislykket forsøk på å «avsløre» KGBs virksomhet i Sverige.[2][3]
Det Store aarhundret har foelgende boeker foreloebig, og Guillou har sagt at han kommer til aa fortsette serien til han doer, faar bare haape at det blir lenge til.
Vi blogges
No comments:
Post a Comment