Snart er vaaren her og da er det ikke lenge foer makrellen dukker opp. Mange liker en pils til makrellen. De som har proevd hvitvin synst ofte at det ikke er godt – men da har de kanskje ikke proevd den rette hvitvinen?
Mange velger feil vin. De aller fleste drikker øl, selv de ivrigste hvitvinsentusiastene, og det med god grunn.
– Mange har prøvd å drikke hvitvin til makrellen og oppdaget at det smaker vondt.
Fiskesmaken kommer intenst frem og stanger mot vinen, sier kokk og vinekspert Ole Martin
Alfsen. Han forklarer at makrellen er en fet fisk med mye smak, og velger du feil vin, blir det
skjærende falsk. Men det finnes viner som er perfekte til den norske sommerdelikatessen.
– Se etter Vinho Verde, de grønne portugisiske hvitvinene på Vinmonopolet.
Portugiserne lager fantastisk makrellvin, sier han.
Rik på syre
Vinho Verde-vinene kommer fra områdene nær Atlanterhavskysten nord i Portugal. Vinho
Verde er portugisisk for grønn vin, men mer i betydningen fersk vin enn selve fargen. Vinen
lages på druer som ikke er helt modne, og den blir heller ikke modnet etter gjæringen.
– Dette er friske og rene viner. Det fuktige atlanterhavsklimaet gjør druene fattige på
sukker og rike på syre. Og syren i de grønne vinene får frem det beste i makrellen, sier Alfsen.
De grønne vinene har en ganske lav alkoholprosent, maks 11,5 prosent. Det gjør at
de oppleves som lette viner. Portugiserne drikker de grønne vinene til fisk og sjømat, gjerne
grillede sardiner og brisling som er fete fisker, akkurat som makrellen.
– Vinho Verde-vinene takler fettet i fisken. Noen av dem har en liten rest av naturlig
kullsyre, de perler lett i munnen og renser opp i fettet i fisken
No comments:
Post a Comment