Tuesday, February 7, 2012

Mer om Huggtabeller

Vi sakser litt fra Elbe.no

Hver dag er en god dag for å fiske! Hver dag er en god dag for å fiske!
Hver dag er en god dag for å fiske! Hver dag er en god dag for å fiske!
Hver dag er en god dag for å fiske! Hver dag er en god dag for å fiske!

Hva? Huggtabell? Det ligger naturlig i en huggtabell at det finnes både gode og dårlige fiskedager. Dette er helt feil! Hver dag er en god dag for å fiske! Man må kanskje lete mer etter fisken på en dag enn en annen og kanskje variere fiskemetoder, hvilke type fisk man fisker etter eller hvor man fisker, for eksempel fra elv til innsjø eller fra fjellet til fjorden, osv. Poenget er det samme; hver dag er en god dag for å fiske! Det kommer bare an på å finne fisken og bruke riktig utstyr og teknikk!
Er det mulig å regne ut på hvilke dager i året det er best å fiske? Er det mulig å lage en såkalt "huggtabell" som viser gode og dårlige fiskedager over hele Norge? Er det mulig å lage en tabell som viser gode og dårlige fiskedager som gjelder saltvann og ferskvann, innlands- og kystsystemer? Hva med tid på døgnet? Er hele dagen like god? Hva med dager med storm, lavtrykk kontra høytrykk, vinter, sommer, pålandsvind eller vindstille, dypt eller grunt vann, kaldt eller varmt vann? Hva med stimfisk, store rovfisk, småfisk, fisk i elv eller i små fjellvann, eller gytende fisk? Nei, det er ikke mulig å lage en huggtabell! Ikke for en dag, et sted og samme fisk en gang! Hvorfor er det umulig? Fordi det å få fisk på kroken har mest å gjøre med om du er på samme sted som fisken. Det er ingenting som betyr mer enn å være på riktig sted; nemlig, der hvor fisken er! Og hvis du først er på riktig sted, er det selvfølgelig noen dager og tider på døgnet som er bedre enn andre. Det er også bedre fiskeredskaper og teknikker enn andre. Men en huggtabell forteller deg omtrent ingenting. Det er lite sannsynlig at en miljøfaktor påvirker alle fiskene overalt på akkurat samme tid og på samme måte. På hvilken som helst dag i året, uansett hvor i landet du fisker, er det eneste du trenger å vite hvordan du finner fisken. Etter dette, er det viktig å bruke riktig utstyr og teknikk. Å finne fisken betyr at du må flytte deg hele tiden. Det kan også være lurt å variere hvilket dyp man fisker, innsveivingshastighet, og utstyr. Hvis man ser fisk som ikke hugger, bytt agn/sluk/flue!

Så, hvorfor finnes det huggtabeller i det hele tatt? Hva er det man kan forutsi hele året? Måne- og solfaser! Huggtabellene omkring i verden, inkludert Norge, viser enten kun månen eller solfaser, eller en kombinasjon av begge to som heter "solunar" systemet. Dette systemet ble først utviklet og utgitt i tabellform av John Alden Knight i 1936, og publisert i boken " moon up ~ moon down" i 1942. Her blir det sagt at fullmåne og nymåne er best, spesielt når månen står rett over eller direkte "under" deg på andre siden av kloden. I følge systemet er de alle beste fiskedagene og fisketid mellom 30 minutter på hver side av soloppgangen og solnedgangen når det skjer samtidige med full eller ny måneoppgang og nedgang. Bruk av slike "huggtabell" kan være selvoppfyllende. For eksempel, hvis man først prøver å fiske etter tabellen og får fisk på anbefalte dager, tror man kanskje at tabellen fungerer. Da fisker man oftere på de anbefalte dagene og tror selv at tabellen stemmer fordi man fisker sjelden eller aldri på de andre dagene. Knight har fått svært mange etterfølgere, noe som reflekteres i antall websider, tabeller og programvarer som finnes i ære til beregningen av dette systemet for hvert sted rundt på kloden. Interessert? Se listen nedenfor for linker til slike websider.
For all del, dette kan godt ha noe for seg, men det spiller ingen rolle om noen fisk er relativt mer aktivt på en dag enn en annen hvis du ikke finner dem. I tillegg, er alle fiskearter forskjellige. Det er spesielt store forskjeller mellom aktiviteten og matfatet til mange av fiskene vi fisker etter i Norge. For eksempel, viser våre erfaringer at fluefiske etter sjøørret i sjøen om natten er aller best på de mørkeste nettene, uavhengig av månefase, eller når børstemarkene er ute og svømmer for å pare seg. Det kan være helt andre miljøfaktorer som påvirker maten til fiskene enn sol og/eller måne faser. Og en ting er sikkert, fisk er mye mer påvirket av maten de jakter på enn disse fasene. Uansett dag eller natt, aktive fisk hugger, hver dag hele året! Hvorfor de gjør dette kan variere, men spiller det egentlig noen rolle? Finn fisken, så få du fisk!
Månen og solens påvirkninger på kloden er helt enorm. De påvirker alt i naturen. For eksempel er tidevannet en viktig faktor når man fisker i sjøen, og det kan påvirke fiskesuksessen vår både direkte og indirekte. Det er også forutsigbart, i likhet med, og selvsagt kontrollert av, sol- og måne faser. Allikevel, er det ikke disse faktorene som forteller deg om du kommer til å få en god dag på fisketur. Det å få fisk og ha en vellykket fisketur er avhengig av din kunnskap, hvor du fisker, hva du fisker etter, utstyret og teknikken du bruker og din holdning til livet! - Og naturligvis tilfeldigheter - flaks.
De fleste fiskeartene vi fisker etter er rovfisk. Alle organismer i naturen har aktivitetsrytmer som er avhengig av mange forhold og evolusjonære tilpasninger; fiskens naturlige sanser og kapasitet (øyene, hørsel, lukt, fart og kroppsfasong, osv.), fysiologiske begrensninger (mage- og munnstørrelse), individuell størrelse, kjønn, gytetid, tetthet av fisk i området, om fisken er en sosial stimfisk eller ikke, osv.. I likhet med oss, har fisk appetittreguleringsmekanismer som påvirker matlysten og spiseadferden deres. Disse mekanismene varierer mellom fiskeartene og individer av samme art og er kontrollert av en rekke hormoner som setter igang matlysten og/eller metthetsfølelsen. Hos noe fisk finnes det til og med hormoner som blokkerer de appetitthemmende hormonene slik at fisken fortsetter å spise selv når den egentlig er mett. Med andre ord, noe fisk kan spise nesten i det uendelige, mens andre begrenser seg mer når de har fått nok mat. Dette kan også variere mellom sesonger for samme fiskeart. Fiskens matlyst og spisekapasitet er avhengig av størrelse, og kan være variere med bl.a. sesong, tetthet av fisk i området og fiskens stoffskifte. Hvor mye en fisk kan spise og hvor fort dette fordøyes er også avhengige av hva slags mat de få i seg. Slike forskjeller i maten fiskene spiser påvirker fiskens døgnrytme og også fiskens lyst til å hugge. De har også andre instinkter som spiller en stor rolle i hvordan og hva de spiser, når de spiser og hvor mye de spiser. Lukt, synsstimuli som bevegelse, størrelse eller farge, kan trigge fisk til å hugge, selv når de ikke er sultne. For eksempel har vi observert gjedde som har hatt ubegrenset tilgang til mat som har spist seg til døde. Et tydelig eksempel på at appetitten kan være større enn sulten. I andre sammenhenger kan fisken være sulten, men mangle appetitt - som for eksempel når laksen er på elv og skal gyte. På lik linje kan helt feil stimuli gjøre at en fisk som er tilstede og er sulten ikke vil ta redskapet du bruker. Et godt eksempel på dette er ørretfisking med flue midt i en insektklekking. Riktig flue betyr alt! Det kan være så spesifikke preferanser at en helt riktig insektimitasjon, ikke vil fungere hvis den er litt for stor eller for liten.

Her er noen viktige miljøfaktorer som påvirker fiskesuksess:
- Tilgang til skjulområder
- Tettheten av fisk og konkurranse forholdet i området
- Temperatur i luft og i vann
- Lysforhold (ikke bare natt eller dag og tid på døgnet, men også værforhold, for eksempel tåke, skyer, sol, osv.)
- Store, raske endringer i lufttrykket
- Vindforhold (retning og styrke)
- Bevegelse i vannet, som bølger og strøm i sjøer og strøm og virvler i elver og større vannsystemer
- Oksygeninnholdet i vannet
- Saltinnholdet i sjøen
- Varierende bunnforhold og dybder
- Forurensning
Så, hvordan fisker man best? Hva er viktigst? Det aller viktigste for fisken er tilgang til mat. Vet du hva fisken du fisker etter spiser, og kan du etterligne det med ditt agn/redskap og teknikk, har du gode forutsetninger til en bra fangst. Vi anbefaler at man beveger seg hele tiden til man "finner" fisken. Bytt gjerne utstyr ofte for å se om fisken følger etter eller prøver seg på andre ang/sluker/fluer. Dette er spesielt viktig hvis du ser fisk som følger etter men ikke hugger. Da bør du prøve å bytte enten utstyr, teknikk eller begge deler. Det er rett og slett så enkelt som dette; er man der fiskene er og man fisker med noe de oppfatter som mat, får man fisk! Hver eneste dag!

Knight J, 1942, moon up ~ moon down, First Edition, Scribners, New York
Websider med “Lunar" eller “Solar-Lunar" tabeller:
http://www.fishsniffer.com/moonphase/
www.solunartables.com
www.solunar.com
espn.go.com/outdoors
www.almanac.com/outdoors/bestfish.php
www.primetime2.com

Tidevann og vannstand for Norskekysten

Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like