Thursday, January 5, 2012

Den verste monsterbølgen

Den verste monsterbølgen er utvilsomt Tsunamien.  Den kan bli enormt stor, og kommer ofte som resultat av jordskjelv eller jordras på havbunnen.  Hvem husker vel ikke Tsunamien i Asia i 2004.  Faktisk er det også muligheter for Tsunami i Norge, og i Møre og Romsdal er det faktisk bare snakk om tid før det kan bli en enorm monsterbølge, en del av fjellsiden er faktisk i ferd med å løsne og rase ut i fjorden.  Les linkene under
Tsunamier i Norge
For omtrent 4000 år siden ble Norskekysten faktisk rammet av en Tsunami på over tjue meter på grunn av et stort undersjøisk ras ute i Norskehavet. Det er både funnet avleiringer fra den flodbølgen langs kysten, og selve rasgropa på kanten av Haltenbanken utenfor Trøndelagskysten. Slikt har altså skjedd før og det kan skje igjen. Da man la olje- og gassrørledninger fra feltene på Haltenbanken og inn til land, var det faktisk en rekke forutgående undersøkelser av grunnforholdene og vurderinger av faren for nye ras. Geologene konkluderte med at det ikke var noen fare i og i nærheten av traseen, men hele Haltenbanken er selvsagt ikke undersøkt like grundig..
Ellers er det også fare for en enorm Tsunami som kan slå inn over USA, den kan faktisk bli 60-70 meter høy hvis en av Kanariøyene sprekker opp.
Sir David King sier til Independent on Sunday at han mener en slik tsunami kan inntreffe når som helst mellom i dag og de neste 10 000 årene. Det vil være fare for en tsunami i Atlanterhavet hvis en av Kanariøyene, klippeøya Cumbre Vieja, kollapser, mener King.
- Disse flodbølgene vil slå over Kanariøyene og ramme kysten av Afrika, Europa og Amerika, sier King og legger til at det vil ta seks timer før flodbølgene treffer Storbritannia og ni timer før de treffer USA.
King legger til grunn forskning gjort av forskere ved University of California og University College London i 2001 for tsunamiadvarselen.
Mer om Tsunamier fra Wikipedia

Tsunami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Illustrasjon som viser hvordan en tsunami utvikler seg
Tsunamier (japansk: tsu = havn og nami = bølge; havnebølge) er en serie med bølger skapt i et vannmassiv av en impulsiv forstyrrelse som vertikalt forskyver en vannkolonne. En slik forstyrrelse kan for eksempel være jordskjelv, skred, vulkanutbrudd, eksplosjoner eller nedfall fra verdensrommet, for eksempel meteoritter. Tsunamier som treffer land, kan gjøre enorm skade. Mange bruker ordet flodbølge om tsunamier, men dette ikke helt presist.
Tsunamier har særtrekk både hva gjelder årsak og adferd. En ting som skiller tsunamier fra andre bølger på havet, er at de opptrer som gruntvannsbølger. Det vil si at forholdet mellom vannets dybde og bølgelengden blir veldig lite. Farten til en gruntvannsbølge er lik kvadratroten av produktet av tyngdeakselerasjonen(9,81 m/s² ) og dybden på vannet. Er dybden 4000 meter, slik den gjerne er for eksempel i Stillehavet, vil altså en tsunami bevege seg med en hastighet på

\sqrt{4000\,\mathrm{m}\times 9,81\,\mathrm{m}/\mathrm{s}^2} \approx 200\,\mathrm{m}/\mathrm{s} = 720\,\mathrm{km}/\mathrm{t}
En tsunami kan ha bølgelengde over 100 km og periode på over en time. Dette gjør at energitapet er lite når den beveger seg. Den kan altså ikke bare bevege seg over lange avstander på kort tid, den taper heller nesten ikke energi på veien.
Tsunamier har i åpent hav ikke særlig stor amplitude, omkring en meter. Denne øker imidlertid når bølgen nærmer seg land og vannet blir grunnere. Da går nemlig farten ned, mens energimengden – som er avhengig av både høyden og farten – forblir mer eller mindre konstant. Dermed øker høyden på bølgen. Dette kan føre til at en tsunami som knapt er merkbar i åpent hav, vokser seg flere meter høy når den nærmer seg land. Når den nærmer seg land, kan en tsunami opptre som raskt synkende og stigende tidevann, en serie kraftige bølger eller bårer. Ved landfall taper bølgen energi til friksjon, turbulens og refleksjon fra land, men likevel kan den vokse seg så høy som 10, 20 eller til og med 30 meter, og naturligvis gjøre enorm skade.

Hvordan tsunamier dannes [rediger]

Tsunamier dannes ved vertikal forskyvning av vann. En stein i et vann er like mye en tsunami som den vi så i Indonesia i 2004. Jordskjelv i kollisjonssoner, (der to tektoniske plater kolliderer) kan gi en forskyvning av vann opp, i motsetning til jordskjelv ved andre typer plategrenser der platene går fra hverandre eller parallelt med hverandre. Jordskjelv i kollisjonssonene fører ofte til tsunamier, hvor noen av dem kan være svært ødeleggende. Disse forekommer i områder der en tektonisk plate kolliderer med en annen.
Andre årsaker, som undersjøiske ras eller vulkanutbrudd kan også skape tsunamier. Lokalt kan en tsunami av disse fenomener bli langt kraftigere enn fra et jordskjelv, hvis skredet er stort nok. Det er sjelden tsunamier fra slike tilfeller når fjerntliggende landområder eller volder særlig skade. Utenfor kysten av Norge skapte dog Storeggaraset en tsunami som har gjort stort inntrykk på land. Også ras fra land som går ut i sjøen kan skape tsunamier, for eksempel Rissaraset i 1978, Tafjordraset i 1934 og Tjelle-skredet i 1756. Også Krakatau førte til en enorm tsunami, 40 meter høy, som tok tusenvis av liv langs kysten av Java og Sumatra.
 

Historiske tsunamier [rediger]

Den 26. desember 2004 utløste et undersjøisk jordskjelv av styrke 9,0 utenfor øya Sumatra i Indonesia tsunamibølger som skyllet over øyene i Bengalbukta og kystområder i Indonesia, Malaysia,Thailand, India, Sri Lanka, Somalia og på Maldivene. Det ble fra de forskjellige land etter få timer meldt om over 4300 døde og et høyt antall savnede. En knapp uke senere hadde dødstallet nærmet seg 200 000, hvorav også en rekke ikke-asiatiske land led store tap. Et tusentalls europeiske turister mistet livet i Thailand.
I 1960 gikk en tsunami over Stillehavet etter et jordskjelv i Chile. I Japan, over 17 000 km unna, mistet 200 mennesker livet på grunn av bølgen.
Også Middelhavet er blitt hardt rammet av en tsunami. Det skjedde i Messinastredet den 28. desember 1908, da over 75 000 mennesker omkom i MessinaSicilia. Noen kilder oppgir at så mange som 200 000 mennesker kan ha mistet hvis man regner med de som døde både på grunn av jordskjelvet og den etterfølgende tsunamien, både på Siciliasiden av stredet hvor Messina ligger, og i og omkring Reggio di Calabria på det italienske fastland. Se Jordskjelvet i Messina, Italia.
For omtrent 8 000 år siden gikk et undersjøisk ras omtrent så stort som Island ved Storegga utenfor Møre og Romsdal. Raset skapte en tsunami som også nådde Norskekysten. Det finnes spor etter tsunamien langs hele Norskekysten, fra Bømlo i sør og nordover til Troms. På Færøyane, Shetland, i Skottland og på Island kan man også se spor etter bølgen.
Ble du skremt?  Vi blogges

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like