Tuesday, January 31, 2012

Rekordkveite paa land med Traktor

Fra TV2 kommer enda en kveitehistorie, to kamerater ved Eidem paa Vega i Nordland var ute og satte line, og endte opp med ei kjempekveite, ja den var saa stor at de maatte hale den paa land med traktor.

image

Les den fulle historien i lenka under

Kveite paa land med Traktor

Og da faar vi vel ta med en kveitevideo i dag ogsaa :-)

Vi blogges Wink

Monday, January 30, 2012

Uhyret i Kørelen

Vi har hatt et par historier om sjøuhyrer tidligere saa daa kan vel vi nevne litt om noen av de mest kjente og mindre kjente rundt om i Verden, alt fra Wikedia og andre steder…..  Er det mer mellom himmel og jord enn vi aner ?

Saa hvorfor skriver jeg om dette, jo har akkurat gjort ferdig en bok om Lock Ness av Steve Alten, som hadde handling derfra :-)

Nessie – Loch Ness

Nessie» er et påstått sjøuhyre som skal befinne seg i innsjøen Loch Ness i Skottland.

Det er gjort flere forsøk på å spore opp et eventuelt monster, uten noe videre resultat. Da man en gang gikk over med sonar, var det to markører som ikke var der lenger av de man hadde lagt ut. Det spekuleres i om lokale kjøpmenn, som tjener godt på legenden, har bidratt med enkelte av «sporene» etter monsteret.

 

Legenden om Sankt Columba [

Ifølge legenden kom en irsk prest, Columba av Iona, i år 565 til Skottland for å omvende pikterne, det opprinnelige befolkningen. Han vandret med sitt følge langs bredden av Loch Ness, da monsteret stakk sitt hode over vannet. Columba gjorde korsets tegn mot sjøuhyret og sa «vik fra meg». Dette skal ha overbevist pikterne om at Columbas gud var sterkere enn deres og verd å omvende seg til.

Sankt Columba møtte for øvrig to uhyrer ved Loch Ness, hentet fra skotsk overtro: En kelpie, som svømte i vannet og angrep mennesker, tolket som Nessie, og the water horse, som antok skikkelse av en hest med sal ogseletøy, inntil noen satte seg på den. Da dro den dem med seg ned i dypet og fortærte dem. [1]

 

Nyere tid

Inverness Courier rapporterte i 1868 om en kolossal fisk i Loch Ness, men først i 1933 rapporterte herr og fru MacKay om en diger skapning de hadde observert i innsjøen i over ett minutt. [2] I 1933 bygde staten en vei langs Loch Ness, og mange påstod at bråket fra byggingen vekket sjøormen. Bertram Mills som drev et sirkus med base i London, utlovet en formue til den som kunne fange uhyret til sirkuset hans. Det har også vært foreslått at Nessie egentlig var elefanter fra et omreisende sirkus som tok seg et bad i Loch Ness. [3]

I 1934 tok dr Robert Wilson det første fotografiet av Nessie. 12.mars 1994 avslørte London Sunday Telegraph historien om bildet. Det ble ikke tatt av dr Wilson, som bare satte navnet sitt til for å skape troverdighet i saken. Christian Spurling som døde høsten 1993, sies å ha innrømmet sin rolle i spøken da han lå på det siste. Bildet ble i virkeligheten tatt av Spurlings stebror, Ian Wetherell. Wetherells far, Marmaduke («Duke») Wetherell, var utsendt av Daily Mail for å finne uhyret, og laget bildet ved hjelp av en leketøys-ubåt. [4] I forkant hadde han på samme vis lagd «fotavtrykk» etter uhyret ved hjelp av en utstoppet neshornfot. Allerede 7.desember 1975 haddeSunday Telegraph trykket en artikkel om forfalskningen. Her fortalte Ian Wetherell hvordan de involverte hadde lett seg frem til en liten vik, der de bittesmå krusningene i vannet ville ligne store bølger ute på innsjøen. «Så var det bare å trekke opp ubåten, og få den til å dykke like under overflaten, så halsen og hodet fremkalte en skikkelig liten V i vannet». Denne avsløringen vakte imidlertid ingen større oppmerksomhet. [5]

I februar 2011 ble det tatt et bilde på Loch Ness av et dyr med pukler, som har vært observert flere ganger de siste fem årene, og er kjent som «Bownessie». Dette bildet er tatt med mobiltelefon, og det kan derfor være fikset på ved hjelp av Photoshop. [6]

Nessie kan ikke være et pattedyr, da disse stadig må opp til overflaten for å puste, og temperaturen i Loch Ness er for lav for krypdyr. Et bilde viser noe som minner om en svaneøgle. I så fall ville Nessie vært verdens siste plesiosauer. [11] Fisk har ingen likhet med Nessies påståtte utseende.

I 2001 påpekte den italienske geologen Luigi Piccardi at Loch Ness ligger like over Great Glen-forkastningen, som geologisk sett er Skottlands mest aktive område, og forårsaket et større jordskjelv i 1901. Det store jordskjelvet som la Lisboa i grus i 1755, forplantet sig via Great Glen til Loch Ness som en liten tidevannsbølge. Mindre bevegelser i jordskorpen under sjøen kan gi seg utslag i utslipp av gasser, som kan skape store bobler og bølger på innsjøens overflate. Det finnes mer enn 3.500 rapporter om at folk har «sett» Nessie, men ifølge dr Piccardi dreier de fleste av rapportene seg ikke om noe syn, men om høylytt plasking og voldsomme bølger, fenomener som kan forklares med tidvis aktivitet i forkastningen under. Etter hans mening var uhyret ikke pikternes egen oppfinnelse, men den hippocampusen (av ippos = hest og kampos = sjøuhyre) vi møter i gresk mytologi, og som trekker vognen til hav- og jordskjelvguden Poseidon.

Is this a fake picture or is it real footage of Nessie?

 

Seljordsormen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forestillingen om Seljordsormen er kjent fra Seljordsvannet i Telemark, og pryderSeljordskommunevåpen. Seljordsormen påstås å være en lindorm eller sjøorm, det vil si et stort sjødyr kjent fra folketroog mytologi.

Seljordsormen er ifølge folketroen en sjø- eller lindorm, det vil si et stort, slangeliknende sjødyr, som holder til i det 13 km lange Seljordsvannet i Seljord kommune i Telemark. Dyret har vært omtalt i lang tid og det foreligger en mengde vitnebeskrivelser om møter med Seljordsdormen. Den eldste skriftlige beretningen om skapningen er fra 1750, da den skal ha velvet en robåt med et flyttelass som tilhørte en kar fra , men også i vår tid påstår enkelte at de har observert ormen i eller ved innsjøen i Skiensvassdraget. Forskjellige ekspedisjoner har gjentatte ganger forgjeves besøkt Seljordsvannet i forsøk på å bevise at Seljordsormen eksisterer.

Seljordsormen, som i nyere tid har fått kjælenavnet «Selma», brukes i dag aktiv i markedesføringa av kommunen overfor turister og besøkende. Ormen har siden 1989 også prydet Seljords kommunevåpen.

Enkelte mener at Seljordsormen er av samme art som den skotske Nessie, sjøormen i Loch Ness. Også den enorme kraken kan tolkes som en lindorm av denne typen.

 

Uhyret i Kørelen paa Sotra

Jo, jaggu har vi uhyrer paa Vestlandet ogsaa, se her

Kørelen er den største innsjøen på Sotra. Innsjøen strekkjer seg frå Kjereidet og søraustover mot Spilde og Eide og nordetter til Trengereid. Grensa mellom kommunane Fjell og Sund går midt i vatnet.

Tidlegare trudde ein at det var eit monster/uhyre i denne innsjøen. Sagnet omtalar det som grådigt: det slukte ein gong brur, brudgom og brudelag, som reiste over vatnet.

Fleire pålitelege menn skal ha sett monsteret som ser ut som ei kvelvd skute, men ryggen skal vere meir avrunda enn ein båtkjøl. Fargen er sortbrun. Auge, hovud eller hale har enno ingen sett, berre det øvste av ryggen.

Det var mest i hundedagane under lummervarm temperatur kombinert med stille vêr at dyret viste seg.

 

image

Fra Boka Uhyret i Korelen, sakser vi litt ogsaa

image

image

Vi tar med et par videoer til slutt, baade fra Scotland og Norge

 

 

 

Det var dagens blogg!  Tror du paa noe av dette ?

Vi blogges

Sunday, January 29, 2012

Fishing calendar Huggtabell med mere

Det finnes en meget artig app til Android som heter Fishing Calendar.  Denne kan regne ut huggtabeller hvor som helst i verden.  Den har ogsaa innebygget loggsystem for fangst samt muligheter for aa ta bilder av fangsten, lagring av favoritt plasser basert paa GPS og i tillegg muligheter for deling via FB og lignende.   Se skjermbilder fra applikasjonen her

Fishing calendar

Du kan finne den paa Android market, men er du fra Norge er jo det et problem i og med at du ikke kan kjoepe applikasjoner via Android Market uten aa gaa omveier via diverse tilleggs program.  Men jeg har funnet den en annen plass, har lastet den ned, men den fungerte ikke paa min Kindle Fire, men er sikker paa at den vil fungere paa telefoner.  Proev, og gi meg en tilbakemelding.  Jeg skal laste den ned igjen naar jeg kommer hjem till min Samsung Android telefon og hvis den funker greitt, blir den mitt loggsystem for fisketurer i 2012

Ok, her kommer lenken til alternativ nedlasting

Fishing Calendar version 1.5 - free applcationimage

Og saa tar vi med videoen om Fishing Calendar i bruk, Dette er fra Iphone appen som ogsaa finnes. 

 

Vi blogges

Saturday, January 28, 2012

Fiskefilet med mos av Rotfrukter

Hine dagen hadde jeg et innlegg om Barmen’s torskemiddager, og dette fauk nesten heilt til topps paa innleggslisten min, som du finner i bunnen av bloggen.  Der listes de 10 mest populaere innleggene til enhver tid.  Saa det er tydelig at fiskeoppskrifter er populaert.  Her kommer en til, sakset fra VG.

Ingredienser

Antall porsjoner: 1
1 fiskefilet (av f eks torsk eller sei)
2 ss créme fraîche
2 ss hakket dill
1 hvitløkfedd, hakket
300 g blandete rotfrukter (f eks kålrot og gulrot) og poteter
1 egg
2 ss smør
salt og pepper
sitron

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader. Del rotfruktene i mindre biter og kok dem i saltet vann til de er møre. Mos rotfruktene grovt og bland med egg og smør. Krydre med salt og pepper. Legg mosen i en smurt ildfast form.

Krydre fisken med salt og pepper og legg den oppå mosen. Bland crème fraîche, hvitløk, hakket dill, salt og pepper i en bolle og hell sausen over fisken. Bak i ovnen i 10 - 15 minutter. Smak til med noen dråper sitronsaft ved servering.

Vel bekomme, jeg tror jeg maa proeve begge de sistnevnte oppskriftene naar jeg kommer hjem :-)

Vi blogges

Friday, January 27, 2012

Sildefiske

I Nordland er sildefisket i gang allerede

image

Det er NKR som melder om dette paa sine sider, du kan lese hele artikkelen i lenken under

Knoelhval fisker sild i Andfjorden

Maa jo ha vaert et fantastisk syn for Kenneth Pettersen, som er mannen bak bildene.  Skulle oenske jeg hadde faatt sett noe lignende.  Har sett baade hval, delfiner og hai i loepet av mine aar paa sjoeen, men ingen ting saa spektakulaert som dette.

Knoelhvalen

FAKTA OM KNØLHVAL
  • Navn: Megaptera novaeangliae
  • Familie: Balaenopteridae
  • Størrelse: Opptil 15 meter og 30 tonn
  • Levetid: Antakelig er maksimumsalderen minst 80 år
  • Leveområde: Alle verdenshav. I våre farvann opptrer den i Norskehavet og i Barentshavet.
  • Føde: Fisk og krill
  • Særtrekk: Knølhvalene har store iøynefallende framsveiver som i Atlanteren vanligvis er hvite – ”megaptera” betyr ”store vinger”.
  • Kilde: Havforskningsinstituttet

Vi blogges Open-mouthed

Thursday, January 26, 2012

Pingo

Enda et artig ord.  Og Jo vi er fremdeles i Arktisk Canada.  Vi saa pingoer overalt naar vi flydde opp her.  Vi kunne faktisk ogsaa se disse paa bunnen i Beaufort Sea der vi jobba.  Saa daa spoer du vel, hva i all verden er en Pingo?

Fra Wikipedia.no

Pingo fra inuittisk, også kjent som bulganniakh fra Sibir, er en kjegleformet jordhaug med en kjerne av is.

Størrelse

Størrelsen opptil 50 meter høyt, mens det ikke finnes noen definert grense på hvor liten en pingo kan være. En pingo er mellom 30 og 600 meter i diameter, mens hellningsgraden på bakken ofte er mellom 34o til 38o grader, og sjeldent over 45o grader.

 

To typer

Det finnes to dannelsesmåter for pingoer:

  1. Åpent system pingo, som er vanlig på Spitsbergen. De blir dannet ved at en dalbunn har et tynt lag med permafrost (noen meter). Ved at det blir skapt et «kunstig» trykk i grunnvannet under permafrosten ved eksempelvis en isbre høyere opp i dalsiden, vil grunnvannet trenge mot overflaten gjennom permafrosten. Den høyeste noen gang målt av denne typen var en 42 meter høy pingo på Spitsbergen.
  1. Lukket system pingo, som er vanlig svært nord i Canada, Grønland og Alaska. De blir skapt ved at en elv går gjennom et område med veldig tykk permafrost. Når elven tørker ut, avkjøler luften overflaten av elven ganske raskt, slik at det blir et tynt lag med permafrost på overflaten av elveleie. Dette gjør så man får en lumme i elven hvor temperaturen er over 0o grader med vannholdige sedimenter. Etterhvert som dette vannet utvider seg og blir til is, vil det presse seg opp mot overflaten der trykket blir mindre. Den høyeste pingoen av denne typen noen gang målt er Ibyuk i Tuktoyaktuk 48 meter høy.

image

Vekst

De raskest voksende pingoene i verden finner man i områdene rundt der man finner Ibyuk pingoen. Mellom 1973-1975 vokste disse med 2,8 cm. Men de fleste pingoer vokser omkring halvparten av denne hastigheten.

Alle pingoer blir så store tilslutt at de sprekker opp i toppen og kollapser eller så smelter iskjernen. Dette skaper ofte et krater eller innsjø som kalles for pingoruin.

Ok, naa vet du dette ogsaa :-0

Vi blogges

Wednesday, January 25, 2012

Forandringer

Hvis du har vaert innom bloggen i loepet av de siste dagene har du kanskje sett at jeg har gjort noen forandringer.  I hoeyre marg har jeg naa lagt inn kategorier slik at det skal vaere lettere aa finne tilbake til innlegg.  Du ser selv hvilke kategorier jeg har valgt.

Huggtabell for 2012 er kommet inn, men skal forandre den naar jeg finner et bedre bilde.  Napp og Nytt sin er jo vanligvis den beste.

Jeg har ogsaa lagt inn en widget med link til hvilken bok jeg leser naa, klikker du paa den kommer du til bokelskere.no, et av mine favoritt steder naar det gjelder aa holde styr paa hvilke boeker jeg leser og har lest.  Gammal mann, husker ikke saa godt lenger vet du :-)

Du kan naa oversette bloggen til andre spraak, hvis det er noen som vil lese den paa Engelsk, tysk, thai og et par andre.

Widget med fiskeknuter, denne blir oppdatert for hver gang du laster bloggen.

Klokka i Norge er kommet med.

Kommentarer kan naa legges inn av alle, ogsaa anonyme innlegg godtas

Ellers er det jo artig aa se at innlegg om fisk til mat er populaere, hvis du gaar helt til bunnen av bloggen finner du alltid en oppdatert liste over de 10 mest populaere innleggene.

Et av maalene i aar er aa faa fisket i hver eneste maaned saa sant jeg er hjemme, all fisk skal journal foeres og veies og statistikk skal foeres, skal bli artig.  Ellers er en av de nye plassene jeg har tenkt aa proeve fra land i aar Opsangerneset utenfor ferjekaia paa Sunde, skal gaa sti utover helt til neset, og jeg vil ogsaa proeve aa faa meg en tur inn til Furebergs fossen og Mauranger.

Nok om det, vi blogges igjen

Tuesday, January 24, 2012

Tuktuyaktuk

Artig tittel, ikke sant.  Vel, Tuktuyaktuk er en liten inuit by i Arktisk Canada.  Vi var her oppe for et par aar siden da vi skaut seismikk i Arktisk Canada.  Vi kunne kun komme inn der i midten av August til midten av Oktober.  Isen ligger nemlig her 10 maaneder i aaret.  Men Arktis er faktisk en av de siste store omraadene naar det gjelder olje og gass.  Det er estimert at opptil 50 % av verdens gjenvaerende reserver kan befinne seg her oppe,

Vi gikk fra Vancouver i Canada og opp gjennom Beringstredet, snek oss mellom pakkisen og land, og kom oss inn og fikk utstyret i havet, og satte igang med arbeidet.  Vi maatte hele tiden, 3 ganger for dagen faktisk, faa oppdateringer paa posisjonen av iskanten, som bare laa noen kilometer nord for oss.  Etter 5 ukers arbeid maatte vi dra inn utstyret igjen, enda jobben ikke var helt ferdig, og komme oss ut foer vi ble laast inne av pakkisen.  Og det var saa vidt vi klarte det.  Baade isbjoern og sel ble sett bare noen hundre meter fra baaten, som maatte igjennom issoerpe et stykke foer vi kom oss ut.  En russisk seismisk baat som var inne samtidig som oss var for sent ute, og ble liggende innefrosset over vinteren.

Vi hadde et mannskaps skifte der oppe, saa vi var faktisk i land i Tuk (som var litt enklere aa si), helicopter inn til land, deretter smaa charterfly ned til Canada og normale flyplasser, foer vi kom oss hjemover.  Det tok noen dager for aa si det mildt

Litt om Tuk – Wikipedia

Tuktoyaktuk is the anglicized form of the native Inuvialuit place-name, meaning "resembling a caribou." According to legend, a woman looked on as some caribou, common at the site, waded into the water and turned into stone, or became petrified. Today, reefs resembling these petrified caribou are said to be visible at low tide along the shore of the town.[8]

No formal archaeological sites exist today, but the settlement has been used by the native Inuvialuit for centuries as a place to harvest caribou and beluga whales. In addition, Tuktoyaktuk's natural harbour was historically used as a means to transport supplies to other Inuvialuit settlements.

Between 1890 and 1910, a sizeable number of Tuktoyaktuk's native families were wiped out in flu epidemics brought in by American whalers. In subsequent years, the Alaskan Dene people, as well as residents of Herschel Island, settled here. By 1937, a Hudson's Bay Company trading post was established.

Radar domes were installed beginning in the 1950s as part of the Distant Early Warning Line, to monitor air traffic and detect possible Soviet intrusions during the Cold War. The settlement's location (and harbour) made "Tuk" important in resupplying the civilian contractors and Air Force personnel along the "DEW Line." In 1947, Tuktoyaktuk became the site of one of the first government "day schools" designed to integrate Inuit youth into mainstream Canadian culture.[9]

The community of Tuktoyaktuk eventually became a base for the oil and natural gas exploration of the Beaufort Sea. Large industrial buildings remain from the busy period following the 1973 OPEC oil embargo and 1979 summertime fuel shortage. This brought many more outsiders into the region.

On 3 September 1995, the Molson Brewing Company arranged for several popular rock bands to give a concert in Tuktoyaktuk as a publicity stunt promoting their new ice-brewed beer. During the months leading up to concert, radio stations across North America ran contests in which they gave away free tickets. Dubbed The Molson Ice Polar Beach Party, it featured Hole, Metallica, Moist, Cakeand Veruca Salt. Canadian film-maker Albert Nerenberg made a documentary about this concert entitled Invasion of the Beer People.[10]

In 2008, Tuktoyaktuk was featured in the second season of the reality television series Ice Road Truckers where they travelled down the Tuktoyaktuk Winter Road. It also referenced in Due South as a place Fraser was stationed.

In 2009, an episode of Jesse James is a Dead Man titled "Arctic Bike Journey" featured James riding a custom motorcycle across 125 miles of ice road to deliver medicine to the locals of Tuktoyaktuk.

In late 2010, the Canadian Environmental Assessment Agency announced that an environmental study would be undertaken on a proposed all-weather road between Inuvik and Tuktoyaktuk.[11]

Det var nok for i dag, det skal blogges om flere rare plasser etter hvert, foelg med :-)

Monday, January 23, 2012

Stor fisk i Bergen

 

Jeg nevnte i et av de forrige innleggene at noe av det kjekkeste jeg visste naar jeg var yngre var og gaa og fiske langs kaiene i Bergen.  Fremdeles er det en del entusiaster som driver med dette og at det finnes stor fisk naert sentrum er helt sikkert. Sjekk ut denne.

Fisken paa rundt 20 kilo ble tatt paa 40 meters dyp ved bontelabo, men fra baat.  Hele artikkelen kan du lese i lenken under

Storlange i Bergen

Det er ikke uvanlig med stor fisk naert Bontelabo, og mange mener det har sammenheng med fiskemottaket her. 

Til slutt en liten video med langefiske :-) Denne ogsaa er paa 20 kilo :-)

 

Og det var dagens

Vi blogges

Sunday, January 22, 2012

Soestrene Hagelin

En fiskebutikk med tradisjon.  Det kan man vel trygt si om denne.  Fiskekakene deres har vaer blant byens mest populaere i alle aar, og med aarene har de faatt enda flere ting paa menyen
Fiskeburger
Eller hva sier du til fiskeburger med Tacosaus, kun kroner 45?  Men litt mer om denne butikken, vi sakser fra deres hjemmeside

Noen fiskehistorier er bedre enn andre......

I 1929 flyttet de to søstrene Elna og Gudrun Hagelin til Bergen. De kom fra Nedre Stedje Gård i Sogndal, og hadde begge sin utdannelse fra Stabekk Husmorskole.
I Bergen ville de realisere en drøm. De ville starte butikk for salg av fiskemat. Ikke hvilken som helst fiskemat, - men hjemmelaget fiskemat, basert på gamle, bergenske oppskrifter og tradisjoner. Da de hadde kommet frem til de beste oppskriftene, åpnet de sin butikk i Kong Oscars gate. Fiskematen ble en stor suksess og er i dag kjent langt utover byens grenser.
Mange historier fortelles om den gode fiskematen og de mange fornøyde kundene. Blant annet fikk Kong Olav sine fiskekaker og fiskepuddinger fra søstrenes butikk. Utflyttede bergensere benytter også anledningen til å handle når de er på hjemlige trakter.
Søstrenes fiskemat lages på nøyaktig samme måte i dag som i 1929. Råstoffet er fersk, håndskåret hysefilet. Dette er Søstrene Hagelin alene om.
I 1957 flyttet de butikken til Olav Kyrres gate, og i 2009 fikk butikken nye eiere som flyttet den inn i lokalene til Madam Bergen i Strandgaten 3 og slo sammen de to butikkene. Her finner du i dag det beste fra de to beste fiskematbutikkene i Bergen, og kanskje i Norge.
De to søstrene ble en legende og vil alltid bli husket for den herlige hjemmelagede fiskematen og sine gode, gamle bergenske oppskrifter.
Den fulle menyen deres finner du i lenken under
Meny med priser
Unn deg en smakfull opplevelse, proev en av deres spesialiteter og du vil ikke bli skuffet.  Nok blogging for i dag.

Saturday, January 21, 2012

Beffen

Naar vi foerst har nevnt fisketorget maa vel en annen av Bergen’s kjente kuriositeter nevnes, og det er den lille passasjer fergen som har fraktet folk over vaagen i en aarrekke.  Vi sakser litt fra Wikipedia

MF «Beffen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MF «Beffen»
Beffen i Vågen.jpg
«Beffen» på Vågen i Bergen
«Beffen» er en liten ferge som tar passasjerer over Vågen i Bergen, nærmere bestemt mellom Bryggen og Nordnes, ca. 50 ganger daglig.
Årlig er det mellom 25 000 og 30 000 passasjerer på sambandet. Båten har en motor på 22,5 hk og turen tar litt mer enn 2 minutter. Mange bruker båten til jobb og skole. Navnet «Beffen» står for Bergens Elektriske Færgeselskab.[2]
I 1894 tok bergenseren J.C. Troye initiativ til å starte selskapet, og første ferge var i drift 1. august samme år.[3] Ved starten gikk det fire små ferger i seks ulike samband på Vågen og Puddefjorden. Nå er bare den ene som traverserer Bryggen og Nordnes igjen.[4] Den fergen som nå er i drift er den tolvte i rekken.
I 2008 ble det åpnet en ny rute med av en «Beffen-båt», som tidligere gikk for Bergen Elektriske.[5] Ruten går fra Fisketorget til Tollbodkaien og markedsføres som en rute «til Akvariet» som går sommerstid, altså i turistsesongen.
Ellers maa det jo nevnes at etter NRK suksessen med Hurtigruten minutt for minutt ble det laget en egen video for Beffen, med tittellen Beffen – sekund for sekund. Klikk lenken nedenfor hvis du vil se den
Beffen - sekund for sekund
For bare noen dagen sider kolliderte Beffen med en av Tide’s hurtigbaater som laa ved kai i Bergen, mer om dette kan du lese i BT sin lenke nedenfor.
Beffen kolliderte med Tide Admiral
Ok, det var dagens blogg, hei saa lenge :-)

Fisketorget i Bergen

Det var en gang i tiden at Fisketorget var et riktig turist maal, naa med den nye mathallen er det ikke det samme lenger.  Samme gjelder jo forsaavidt kai omraadene i Bergen.  Da jeg var yngre (meget ung) og var paa besoek hos bestefar og bestemor i Fyllingsdalen var noe av det kjekkeste jeg kunne gjoere aa vaere med bestefar aa fiske paa kaiene langs BMV paa Laksevaag, eller paa Bontelabo og Skoltegrunns kaien.  Dette er no en sagablott, hele Skolten er jo stengt av.Sick
Men tilbake til fisketorget, jeg husker ogsaa naar vi var i byen, var det alltid stas aa gaa bortom kummene og se hvor stor fisk de hadde, deretter aa rusle langs bodene paa torget og se hva de hadde.  Det var fremdeles den tiden man kunne faa kjoept fisk og skalldyr til en forholdsvis rimelig penge der.  Naa i de senere aar ha jo prisene skutt i vaeret, og allslags juggel selges herThumbs-down
Ja det var slik det var i gode gamle dager, og saa kom jo den hersens mathallen som ikke kan kalles annet en en skamplett i bybildetAngry
Eller hva syns dere som har vaert der?  Er atmosfaeren forandret ?
Vi blogges :

Thursday, January 19, 2012

Huggtabell 2012

Naar jeg var yngre var noe av den kjekkeste tiden paa aret naar ABU’s Napp&Nytt kom ut.  Man fikk den gratis paa sportsbutikkene, og katalogen ble lest fra perm til perm av alle oss ung gutta som var glad i aa fiske.  En av de viktigste tingene var Huggtabellen som viste hvilke dager det var best aa fiske.  Dette er basert paa maanefasene, men man kan ikke ta det for gitt.  Mange andre ting spiller ogsaa inn, vaer, hoeytrykk / lavtrykk, flo og fjaere osv.  Men i alle fall gir den en bra indikasjon.  Uansett er vel den viktigste fiskeregelen, at har man lyst aa gaa og fiske, saa gaar man uansett.

Her faar du i alle fall aarets huggtabell, dess flere prikker dagene er merket med, dess bedre er fisket.  Du kan ogsaa kjoepe Huggtabell for telefonen din , eller nettbrettet, hvis du har Android 2.1 eller hoeeyere, bare soek paa Google etter App Huggtabell 2012

Skitt fiske, vi blogges

Johnny

Wednesday, January 18, 2012

Brua i Mauranger

Hvis du har kjoert gjennom Folgefonn tunnelen har du kanskje sett at det ofte staar folk og fisker nedenfor brua i Mauranger.  Jeg vet ikke hvor godt fisket er der ute, jeg har aldri proevd.  Men spesielt i sommerhalvaaret har jeg ofte sett at det staar opptil flere personer og fisker her.  Baade Nordre pollen og Austrepollen er jo kjente omraader for sjoeaure og Laks, saa jeg tror det er gode muligheter her inne.
Er jo nydelig naar man ser inn mot Mauranger slik som dette,
Saa hvis det er noen av dere som har faatt fisk her inne gi et ord, saa kommer jeg kanskje og proever til sommeren Open-mouthed
Vi blogges

Tuesday, January 17, 2012

Barmen’s torskemiddager

Lars Barmen er en av Norges mest kjente kokker. Han har vært på kokkelandslaget, skrevet kokebøker og lært det norske folk å lage mat på TV.  I mange aar har vaert aa se pa TV og i artikkelen under finner du en video med en av hans torskeretter
Tradisjonell torskemiddag med lever og rogn, fiskegrateng, stekt torsk og torsk i salaten. Her får du Lars Barmens oppskrifter med video til din torskemiddag.
Se Barmen lage krydderstekt torsk
image
Oppskrift til 4 personer foelger her med fremgangsmaate
Ingredienser
  • 2 ts cayennepepper
  • 2 ts paprikapulver
  • 2 ts hvitløkspulver
  • 1 ts kanel
  • 2 ts salt
  • 600 g torskefilet med skinn
Sitrondressing
  • 1 ss olje
  • 1 dl sitronolje eller olivenolje
  • 1 ts gurkemeie
  • 1/2 sitron
  • salt og pepper
Grønnsaksalat
  • 1/2 blomkål
  • 200 g broccoli
  • 1/2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 20 sukkererter
  • 150 g renset spinat
Om oppskriften
  • Type:Middag
  • Hovedingrediens:Fisk
  • Karakteristika:Panne / wok
Slik gjør du
Mål opp krydderne og bland dem på en tallerken.
Del torskefileten i 4 porsjoner og legg dem i krydderblandingen med skinnsiden ned. Klem blandingen godt fast til skinnet på fisken.
Varm en stekepanne med olje og legg i fisken med skinnet ned og la den steke 4 minutter på hver side.
Sitrondressing Ha sitronolje i en bolle og tilsett gurkemeie, sitronsaft, salt og pepper.
Varm grønnsaksalat Kutt blomkål og broccoli i buketter og ha dem i en kasserolle med vann og smør. Kok til de nesten er møre og tilsett sukkererter og smak til med salt og pepper. Tilsett spinat og kok opp.
Fordel grønnsakene på tallerkener. Legg fisken på og anrett sitrondressingen rundt.
Vel bekomme, vi blogges

Monday, January 16, 2012

Furebergs fossen

En populaer fiskeplass blant mange er strandkanten nedenfor Fureberg fossen i Mauranger.  En av de vakreste plassene i Kvinnherad.  Mye Laks og sjoeaure har blitt fiska her opp gjennom aarene.
Mange ganger jeg har kjoert over her har jeg sett folk staa med Polaroid brillene paa og speide etter fisk nedenfor her.  Det er en stund siden jeg har vaert her og proevd men skal se om ikke jeg faar meg noen turer i loepet av aaret, naa naar jeg har tatt opp fiske for alvor igjen. 
Ellers er jo den store spenningen om hva som skal skje med Furebergs Brua, en kjempeforslag er jo den om lyssetting og bygge den om til en virkelig turistmagnet.  Samme firmaet som har satt opp den spesielle skulpturen paa Husnes med skiftende lys har levert inn et forslag til Furebergs fossen ogsaa.
i 2011 har jo brua vaert stengt hauevis av ganger, naar det regner spruter det med stein, og fossen gaar nesten over brua til tider og da blir det stenging.
Vi faar se hva som skjer, vi blogges
Johnny

Sunday, January 15, 2012

Curacao

I forfjor var jeg i den heldige stilling at baaten jeg jobbet paa var i toerrdokk i neste 6 uker paa Curacao.  Curacao er en oey i de nederlandske antiller i Carribbean.  Curacao er en nydelig plass og vi fikk flere muligheter til aa gaa ut og spise om kveldene her.  Mesteparten av restaurantene ligger langs havna i hovedstaden.
Bildet er fra en restaurantene i havna.  Hovedstaden er en nydelig by med restauranter overalt, ogsaa inne i byen som har et stort flott havneomraade.  Byen minner litt om en hollandsk smaaby med kanaler og broer i den indre havna.
Desverre var det daarlig med fritid men skulle gjerne hatt en fisketur her, fisket av Marlin og andre eksotiske kjemper er legendarisk rundt her. Flere selskaper har charterbaater for utleie til en 5-600 hundre dollar dagen for opptil 10 personer.  Det var kun om kveldene vi hadde fri.  Men fikk no i allefall spist grilled sverdfisk, og for den som ikke har smakt det er det herved anbefalt paa det sterkeste.
image
Vi hadde en flott artikkel for en tid tilbake med rapport fra fisket her, se linken under
Verdens villeste fiske - Marlin Mekka

Nok for i dag, vi blogges

Litt mer om regnbuer – rainbows

Husker du tilbake til i fjor da jeg hadde et innlegg om doble regnbuer.  Tenkte jeg skulle fortelle litt mer om dette fenomenet og en ting til du kanskje ikke har lagt merke til.  Studer bildet under noeye og se om du legger merke til noe spesielt ?
image
En regnbue består av mer enn bare den fargerike buen. Sol-strålene blir nemlig brutt inne i regndråpene på en slik måte at en del av lyset reflekteres til tilskuerne som er innenfor regnbuens omkrets. Området under regnbuen virker derfor lysere enn utenfor. Er det en såkalt sekundær regnbue, vil området utenfor denne igjen virke lysere.
Regnbuer oppstår når sollyset brytes i overflaten mellom luft og vann i fallende regndråper. Fordi farger brytes forskjellig, vil regnbuen alltid være rød ytterst og bevege seg gjennom farge-spekteret til fiolett innerst. I en sekundær regnbue blir lyset reflektert to ganger, og fargene opptrer derfor omvendt.
Det mørke båndet mellom den indre og den ytre regnbuen kalles Alexanders mørke bånd, et navn som stammer fra ca. år 200 da Alexander fra Afrodisias beskrev fenomenet. Området er ikke mørkere enn resten av himmelen, det bare virker slik fordi områdene innenfor den primære og utenfor den sekundære buen reflekterer lyset fra Solen.
Vi blogges

Saturday, January 14, 2012

Flere sjoeuhyrer – naa ogsaa i Kvinnherad

Du fikk vel med deg verdensrekorden i Breiflabb for noen dager siden, hvis ikke kan du ikke ha fulgt med i norske aviser.  Historien ble referert i flere norske aviser, men jeg gir deg klippet fra Haugesunds avis.
Det var utenfor Valen i Hoeylandssundet ruggen ble tatt, 115 kilo veide den, ble tatt paa garn.  Paa bare 6 meters dyp
Verdens stoerste breiflabb
Ja saa stygg ser den ut Breflabben, heldigvis tok fiskerene en liten video av doedskampen til uhyret paa 115 kg, og den er lagt ut paa YouTube.
Ellers hoerer jeg Universitet i Bergen har vaert i kontakt med fiskeren og faatt tak i ryggbenet, det finnes hvist aaringer i benet, de vil vite hvor gammelt dette monsteret var.
Vi blogges …….l

Thursday, January 12, 2012

PrimeTime – Seafood and steaks

Det var ruskevaer i New Orleans, saa vi maatte vente en dag pa Helicopter.  Dermed ble det tid til aa stikke avgaarde for et lite maaltid.  Heldigvis laa det en kombinert Seafood og Steak restaurant bare et par hundre meter fra hotellet
25 dollar for et bra maaltid, surf n turf – for dere som ikke er inne paa utenlandske benevnelser er dette ofte navnet pa en kombinasjon av steak og seafood.  En annen kombinasjon er Black n White, som er en kombinasjon av steak og fisk.  Steak = biff.
Naar man da i tillegg faar en fin flaske vin til en 150 kroner flasken, ja da er livet godt aa leve
Dagen etter saa ble det helikopter vaer, og vi er naa vel ombord, vi blogges
Johnny

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like